fredag 13 september 2024

Paddling till Konabben

Det är fredag eftermiddag. Luften förvånansvärd varm för att vara i mitten av september. En svag nordlig vind sveper över vattnet. Vi packar våra kajaker för en övernattning och sjösätter vid Nynäshamns segelsällskap. Redan efter några paddeltag infinner sig en rofylld känsla av att vara på väg. Styr ut över Gårdsfjärden. Paddlingen öppnar upp för meningsfulla samtal.

Vi passerar Knappelskär och fortsätter söderut mot Gummerholmen, innan vi glider genom Dragets kanal. Går i land för att sträcka på benen, njuter av en bit choklad och några salta nötter. Strax därefter öppnar sig Konabbsfjärden spegelblank och stilla. Vid 18-tiden siktas Konabben. Vi paddlar runt i den lilla arkipelagen som omger ön. Allt är fridfullt och efter lite letande hittas en lämplig plats att gå i land. Ett par minkar rusar iväg längs strandkanten, överraskade av vår närvaro. Jag undrar om de kommer att låta oss vara i fred under natten eller om de kommer att söka sig till våra matförråd.

Efter att ha burit upp kajakerna på land utforskas ön. Terrängen är kuperad och erbjuder inte många alternativ för tältning. Till slut hittar vi en liten, plan yta på två gånger två meter, några meter från vattnet. Packar ur kajakerna. Reser tältet och blåser upp liggunderlagen. Solen sänker sig långsamt mot horisonten. Himlen färgas i varma röda toner. Tänder stormköket och kokar en gulaschsoppa. Den värmer gott i kvällsluften och smakar extra bra med det nybakade brödet. Lugnt och stilla sköljer vågorna mot klipporna och ger ifrån sig ett behagligt kluckande och brusande ljud.

Går till sängs tidigt och sover gott i den behagliga nattemperaturen. Vaknar strax innan soluppgången. Värmer kaffe och äter en smörgås medan ljuset sakta återvänder. Efter att ha packat kajakerna styr vi åter ut över Konabbsfjärden. Vinden har tilltagit något under förmiddagen. Går i land vid Picklahej för en välförtjänt lunchpaus. Vinden friskar i och Gårdsfjärden bjuder på motstånd i form av vågor och motvind. Nöjd, men trött bär det av hemåt…




Inga kommentarer: